Max in Paris!

Har precis kommit hem från ett besök hos Atefeh, min utflugna tjej som hänger i Paris! Har ju inte haft så mycket till övers för Paris innan men O’boy! Det ändrades på den här resan. Thanks babe! Tänkte visa lite urval av bilder från saker vi gjorde.

Eiffeltornet – trappor – hiss – utsikt, sjuk utsikt!

Atefeh var också med!

Alex hade tydligen också varit där.

Blev en del bakelser!

Bakelser som sagt! Här på Ladurée på Champs Élysées, de som gjorde alla bakverk till Marie Antoinette! Atefeh var mycket nöjd! På begäran kan jag lägga upp flertalet bakelsekort till, inga problem!

Bakelser…


Så var det de här med ost, vin och baguette. Det är tydligen samma sak som att andas luft i Paris. Man dricker vin och äter ost och baguette varenda dag. Jag vande mig snabbt och ska nu försöka införliva det i min vardag i Sverige – lingongrova, hushållsost och 2,8:or – eller kanske inte… tror inte det blir riktigt samma sak.

Sista kvällen blev jag överraskad med Cabaret på Moulin Rouge. Det var riktigt, riktigt, riktigt kul! Utöver det här var på La Flore, posht fik i heta delar av Paris, här snackar vi Gucci , Prada – inte Plada och Louis Vuitton för hela slanten! Riktigt skönt hängställe och utklassar de flesta andra caféer jag varit på. Kikat på Eiffeltornet på kvällen, hängt i Marais, varit på Versailles vilket var otroligt vackert, rekar dock trädgården och Marie Antoinettes boning mer än det stora slottet. Vi har varit på marknader, ätit crêpes, kikat på Centre Pompidou och mycket mer! Känns tomt, futtigt och kallt hemma, från 20-25 grader till svensk höst och 12 grader i ansiktet direkt! Men jag hade en otroligt bra resa men en mycket bra guide! Tack!

Chez Marie

Sedan satte vi oss på Ches Marie för att ta en bit mat. Vi levde verkligen ut det franska livet med att beställa sniglar och löksoppa. Mumma! Drack öl för första gången också.

Inte bästa maten men mysigaste stället. En chanson spelade för oss vid skymning och vi satt i ett par timmar och sjöng och drack och hade oss.
Sniglar, löksoppa, vin och öl.

Första gången jag åt mat i Paris som inte var top notch.

Prov imorgon

Gott folk, hinner tyvärr inte mer. Alla rika människor har börjat ha middag runt omring mig på den här fina restaurangen och jag känner mig lite malplacé. Ska stänga ner och åka hem och kika i studieböckerna istället. Imorgon får jag efterlängtat besök och det ska bli superduperkul! Kan inte bärga mig till det är tisdagkväll. Men först har jag två prov…

Den sneda bilden är från min lärobok… och sned för att jag inte hinner vända den. Stress stress stress.

Konst#2

Tänkte bjuda på min samling av väggmålningar hittills. Exkluderat de jag redan visat vill säga.

Canal St Martin

Montmartre
Montmartre
Kommer inte ihåg….

Marais
Marais
Charonne
Bastille
Charonne
Voltaire
Voltaire
Voltaire
Montgallet
Marais

Fonetik


Jag får ju som sagt inte ha uppe min telefon när jag har lektion. Men kunde inte låta bli ändå att ta några snapshots på hur det ser ut när jag har fonetik, så ni kan se vad jag håller på med i en timma varje dag. Vet inte om jag ska känna mig som en telefonförsäljare eller som någon som besöker en bekant på ett fängelse. Jo för det syns inte på bilden men jag sitter bakom glas… och ögonen är förresten fortfarande lite svullna men bättre. Tackar som frågar.

St Michel
På St Michel är det livat dygnet runt. Strax innan vi slinkade in i tunnelbanan för att hinna med sista metron så stod vi och klappade händer och tjoade till dessa herrar, som roade oss med massa glada danser och rörelser. (Det kommer mobil-telefon-kvalitet på bilderna ganska ofta, så ni vet…)

Marknad, St Martin, Tartar och Kokosglass.

På lördagen sov jag till 13. Förståeligt nog. Därefter begav jag mig till en marknad strax utanför Paris kärna, de 20 arrondissement som jag berättade om. Vi fyndade lite smått och kände oss lite vilsna bland alla inbitna fransoser som prutade hit och dit på franska.

Efteråt åkte vi till Canal Saint Martin, en kanal som går igenom norra delarna av Paris. Kring kanalen var det riktigt livat, vilket var lite lustigt. Precis som att parisarna har en tyst överenskommelse om att mötas där på helgerna för lite ståhej. För på veckodagarna är det rena rama ödemarken där. Musikanter, konstnärer, hundar, barn med bollar och cyklar om vartannat var det.

Här står jag och poserar på en av alla många broar. (Ja väskan är ny(gammal) och ack så orange och fin!) Ni kan glimta pyttelite av folket i bakgrunden, som sitter längs med kanalen och roar sig.

Gissa vad jag åt då? Tartar!!!! Haha hoho jag måste berätta hur det gick till. Har ni sett Mr Bean när han är på fransk restaurang? Ja precis så var det kan jag tala om för er. Efter att ha ätit nudlar hela veckan ville jag unna mig lite kött. Något varmt och gott och med lite tuggmotstånd tänkte jag. Så jag beställer biff. Trodde jag. Klockan är 20.30 och allt jag ätit på hela dagen är frukost så magen verkligen kurrar och har sig. Då kommer servitören in, med det här! Panikslagen viskar jag ”merci monsieur” och första tanken är: Dumma franskanalfabet, inte är du smartare än Mr Bean, klart tartar är råbiff! Vad annars på en fransk meny? Andra tanken är att jag ska be honom steka upp den åt mig. Men sedan så tänker jag: varför inte? Det här kan bli riktigt intressant. det måste ju finnas en anledning till varför rätten är så populär och när annars ska jag testa det? Visserligen var jag ruskigt sugen på varm kött. Men det här var verkligen makalöst gott. Köttet var så välkryddat och välmalet och det kändes som att det smälte i munnen. Jag ångrar inte en sekund mitt misstag. Min middag var långt över min förväntan.

Kan även tilläggas att Veronicas Foie Gras (gåslever) var suverän den med. Till skillnad från Tartaren så smälte den bokstavligen i munnen.

Därefter begav vi oss till St Michel som ligger nära Notre Dame och där unnade vi oss glass i stora lass. Kommer inte ihåg vad stället heter men lång kö var det i alla fall! Konceptet är att välja bägare/strut-storlek och sedan kan man få så många smaker man önskar. Så lägger de upp glassen som en vacker ros som på bilden ovan. Gott var det, speciellt kokosen och körsbären!

La Regine, Velib och Champs Elysées

I fredags hade jag och tjejerna bestämt att vi skulle upptäcka Paris klubbliv. Så vi bestämde en kväll tillsammans med några av mina klasskamrater och vi begav oss till La Regine som ligger parallellt med Champs Elysées. Tyvärr inga bilder från stället men om ni tänker er Finlandsbåten ungefär så har ni bilden framför er, enligt Jeanette. La Regine var kuligt. Jag språkade med fransosen Pierre och han lovade att visa oss dem bästa restaurangerna i Paris då han var kock och kunnig inom ämnet.

När natten började övergå till morgon kände vi att det var dags att runda av. Men tunnelbanan går inte på natten och vi får inte glömma att vi fortfarande är snåla studenter. Så Veronica knäckte den briljanta idén att cykla hem med en Velib! Velib finns över hela Paris och finns att hyra för 1 euro i halvtimmen eller som prenumeration på olika perioder. Visst är det briljant? På dagarna vågar man dock inte cykla i den galna trafiken men på natten går det finemang. Dock så strulade det hela sig, låt oss inte gå in på detalj…..

….så vi tog nattbussen hem istället. Inget fel med det, tvärtom! När vi väntade på bussen hade vi inget mindre än Triumfbågen som utsikt på den vackert upplysta Champs Elysées.