Gästbloggning: Max

Så kom dagen som Daniel, Alex och i viss mån Marco nog visste skulle komma. Habegäret satte in. Att varje dag behöva vakna och bli tråkad av sin egen garderob behövde få ett slut. Botemedlet hittades föga överraskande på ett Pharmacy vid namn Uniqlo. Flanell, Manchester och Jeans.

Cinema L’Entrepot

Jo just det. Härom dagen var jag på bio för första gången i Paris! Jag och Max och ett gäng gamla klasskamrater drog till L’Entrepot som visade sig vara en väldigt intim och mysig biograf. Lite samma känsla som Haga. Ingen speciell struktur, en kassa som öppnar 7 minuter innan filmerna börjar (vilket innebär att du riskerar att missa början av filmen då de inte visar någon reklam innan) och en tillhörande restaurang som har jazzkvällar och är inrett i rött. Så ja, vi missade början av filmen och fick skynda oss in och sätta oss på valfri plats. Ingen popcorn såldes heller så jag var lite missnöjd med den delen men Max och Alaina köpte rödvin istället och tog med sig in i salongen. Väldigt spartanskt alltihop alltså och hur trevligt som helst. Det bästa var att inte nog med att filmen var i originalversion med fransk undertext, det var dessutom billigare för studenter! Så vi betalade 5.5€ vilket är billigare än hemma! Så det blir nog fler besök där. 
Ja just det igen. Filmen vi såg var The Imaginarium of Dr Parnassus av Terry Gilliam och med bland annat Lily Cole(!), Tom Waits, Verne Troyer, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law och den numera avlidne Heath Ledger. Det var hans sista film och han dog under inspelningarna. Men det lyckades man fixa till bra i filmen och han själv gjorde som vanligt ett väldigt bra jobb. Filmen var bra tyckte alla vi som såg den så se den med!

Litchi till Ponyo

När vi väl var hemma efter våra lyxiga besök så bestämde vi oss för att se på film. Till filmen blev det en burk med konserverad litchi, det räckte med lyx för en dag! Filmen vi såg var Ponyo av Miyazaki. Den var mer riktad mot enbart barn, än hans tidigare filmer. Men den rekommenderas varmt ändå då sagan var übersöt och karaktärerna verkligen välgjorda i minspel och repliker. Dessutom är filmen gjord i akvarell, vilket jag saknat efter år av datoranimeringar. Så se den!

Buddha Bar

Efter en liten promenix efter den fina lunchen på Kong igår begav vi oss till Buddha Bar. Också det ett ställe jag velat spana in. Visserligen var det ett tag sedan som Buddha Bar var hippt, men vad gör väl det. Jag ville se hur det såg ut! Så vi bestämde oss för att ta en drink där. Entrén var inte särskilt ansenlig och det var knappt man såg att Buddha Bar låg där. Men när vi steg in möttes vi av ett enormt mörkt valv med tända ljus överallt. Lite som att stiga in i en scen från Indiana Jones eller liknande. Ingenting utanför tydde på att det var så stort. Allt var i trä, sten och andra naturmaterial och musiken som spelades var lounge á la Oriental. Så stämningen var minst sagt dov och sensuell. Garanterad stämningsförhöjare för den som ska på date! Glöm inte att beställa en drink ur den milslånga menyn också. 

Stora kandelabrar i taket. Ser ni den stora Buddha i bakgrunden?

Jag beställde in en champagnedrink och Max en med rom. Den väldiga Buddha höll ett vaksamt öga över alla gäster.

Vi satt på den stora mezzaninen, där alla som inte ska äta middag satt. Så vi hade fin utsikt.

På nedervåningen, som egentligen var källarplan, satt middagsgästerna.

Kong och fem underbara år

Igår firade jag och Max fem år ihop! Fy bubblan vad tiden går snabbt. Kanske för att jag haft så roligt med honom? Så vi unnade oss en lite lyxigare dag. Restaurangbesök stod på schemat. Då jag länge velat besöka Kong gjorde vi det. Förra hösten skulle jag och Veronica dit flera gånger men av olika anledningar blev det aldrig av så vi slutade planera in det mer. Men nu var det dags. Så jag och Max gick dit för att unna oss en lunch under det stora takfönstret vid Pont Neuf. Kong är alltså en klubb/restaurang/bar som ligger högst upp på hörnet av en byggnad som ligger mittemot Paris äldsta bro, Pont Neuf. Lokalen är designad av Philippe Starck (som verkar ha ett finger i spelet i det mesta i den här staden) och taket är i glas vilket ger ett fantastiskt ljus.  


I taket låg en geisha och tittade ner på oss.

Max var finast i rummet som vanligt.


La Sorbonne

Jag har tidigare berättat om hur anrikt Sorbonne är. Grundades redan på 1200-talet av Robert de Sorbon för att lära ut om teologi. Det tycker jag är häftigt, att min skola är över 700 år gammalt. I huvudbyggnaden är klassrummen byggda som amfiteatrar. Tyvärr har inte jag några lektioner där men det stoppar mig inte från att kika förbi ibland och sitta i den stilla tysta miljön och bara vara. Amfiteater som klassrum, jag är lite avis.Hmm… undrar hur många rumpor som suttit på de här sätena genom åren?


Alaina var med.

Inskrivning

Jag traskade med Max till Sorbonne i tisdags, det var dags för hans inskrivning! Vi promenerade hela vägen till Sorbonne på 5-10 minuter. Skönt när allt är så nära. När vi kom fram såg vi att det var stängt för lunch och skulle inte öppna igen förrän om en timma. Ja då blir det en kaffe så länge då. Vi gick över torget och in på närmsta café där espresson bara kostade 1.2€! Superbra. När kaffet var uppdrucket och vi gick tillbaks till Sorbonne fick vi veta att vi måste ha en Convocation, det vill säga en förbokad tid. Jahopp. Så fick vi traska iväg till Rue L’Estrapade istället för att få en lapp om tid. Det ligger inte så långt bort, vid Pantheon precis, så det var skönt. Väl där fick vi vänta i en timma tills det var Max tur. Det var tur att jag var med då numren ropades ut på franska. Smart. Så efter en timma fick Max sin efterlängtade lapp och det var bara att vänta. När han gick till sin bokade tid idag så fick han köa för att få betala i allafall, för tiderna ges ut i spann om halvtimmar och flera stycken kan få tid samtidigt. Bra system. Lappar och väntetider och franska utrop och olika byggnader. Jag kommer ihåg hur rörigt det var när jag var själv här, allt var så frustrerande och stundtals förstod jag inte hur en sådan stor och anrik skola lyckats förbli så förlegat i sitt system.