Acne shoes på Kate Lanphear

Visst påminner pumpsen lite om dessa toksnygga kilklackarna från Acne på bilden nedan? Jag undrar lite var inspirationen kommer ifrån då mina är vintage. Alltså om det finns en gemensam nämnare hos dem. För det kan knappast vara en slump?

Som förresten sågs på Kate Lanphears fossingar under Fashion Week i våras. För er som inte vet så är Kate Style Director på amerikanska Elle och en pusselbit av modeeliten som alltid sitter ”Frow”- det vill säga front row.

Jag har en gloria

Vissa dagar är seriösare än andra. Sådana dagar får man inviga den beiga trenchcoaten och pumpsen med spegelblanka sulor och göra sitt bästa för att se just seriös ut. Det gick ju helt okej tycker jag. Förutom att solen sken så starkt så skorna reflekterade upp marken under mig var jag än satte ner foten. Som en gloria runt fötterna. Kanske inte så illa ändå.

Åk in för tusan

Jag var på Myrornas idag igen för att köpa på mig några tokmysiga höstkoftor när jag även såg dessa tokheta höstjackorna för boysen. En greige skinnjacka med pälskrage och snyggt spänne längst ner och en i mocka med massa gosigt pälsfoder och spänne i kragen. Varma, trendiga, heta och under fyrahundra riksdaler. Men kan det bli bättre!? Så nu bannemej, åk in för tusan och köp!

Shoppingtips- skynda!

Jag såg den här toksnygga etnomönstrade västen igår på Myrornas på Järntorget när jag var förbi en sväng. Jag hade slått till om det inte vore för att jag redan har något liknande. Även om jag bannemej tror att den här versionen var snäppet vassare än min. Så den hänger fortfarande kvar idag och går loss för en billig peng. Under hundralappen till och med. Så skynda fynda, på översta våningen! Själv kom jag därifrån med fyra stycken supersnygga ramar för en totalsumma på sextiofem riksdaler. Sicka kap minsann. La undan ett par tre plagg också för att dra med smakrådet idag vid öppning. Så kanske ses vi där08!

De stærkeste og mest voldelige reaktioner kommer fra muslimer

”Kære Amir!

Jeg synes ikke, det er en rimelig vurdering af sverigedemokraterne. Jeg synes snarere, at deres bevægelse er en reaktion mod alt det, du beskylder dem for. For de tendenser, du beskriver, findes meget, meget hyppigt blandt muslimer, og meget, meget sjældent blandt ikke-muslimer.

Du skriver f. eks.: ”Jag känner flera ursprungssvenskar som konverterat till Islam. Men på grund av rädsla vågar de inte visa sin tro öppet.”

Javel. Men kender du så også mange ”ursprungsmuslimer”, som har konverteret eller forladt deres tro ? Det tvivler jeg på, du gør, for det er uhyre farligt for dem. I deres tilfælde er rädslan reel. Ikke sandt ?

Det er ikke ursprungssvenskar, som slår deres døtre – eller slår dem i hjel, hvis de træffer frie valg. Det er, Amir,muslimer.

Jeg tror derfor også, at du kender flere svenske kvinder, der er gift med muslimske mænd. Og ikke så mange muslimske kvinder, der er gift med svenske mænd. – Og det er ikke på grund af koranen, som nogle hævder, Amir. Det er på grund af volden, som rammer de kvinder fra mange af de islamiske kulturer, som vælger selv.

Vi kan se, at hovedparten af de muslimske piger og kvinder i Sverige ikke er fri, men lever under en trussel. Ellers ville dagligdagen blandt muslimer se noget anderledes ud, det kan jeg love dig.

Den ville se ud som for de trossamfund, der ikke anvender vold og trusler om vold. At benægte det, er at lyve, Amir.

Du ved lige så godt som jeg, at de stærkeste og mest voldelige reaktioner kommer fra muslimer. Det ved jeg, du ved. Og det bekymrer mig, at du taler mod bedre vidende. Det lyder farligt i mine øren. Det håber jeg, du er villig til at forstå.

Det er ikke et godt udgangspunkt for en debat, men: Jeg tror kort sagt ikke på, at du selv tror på det skilderi, du her udmaler for os.

Jeg tror faktisk meget mere på Jimmie Åkessons reelle hensigter. Og jeg tror, at det gør du inderst inde også.

- – -

P. S. Jeg kender ikke navnet på een eeneste af de, der døde den 11. september 2001. Hverken jøder, muslimer, kristne, buddhister, eller andre. Kender du mon selv andre navne, end Shabbir Ahmeds ? Jeg tvivler …”

- Vad tycker du om Mortens svar? Själv Morten så önskar jag att jag kunde svara dig såsom du svarar Amir: Att du själv inte tror på det som du skriver. Men tyvärr så tror jag ju att du gör det. Däremot märker jag av din text att du inte vet verkligheten riktigt. Varför jag kan påstå något så drastiskt?- kanske du undrar. Därför att jag känner muslimska kvinnor som är gifta med kristna/svenska män. Just det som du ifrågasätter. Jag känner snarare inga muslimska män som förtrycker sina kvinnor, med handen på hjärtat. Snarare är deras muslimska fruar oerhört starka, drivna och självständiga kvinnor. Kvinnor starkare än många andra jag känner, oavsett religion. Du kan välja att inte tro på det om du vill. Men det är inte bara min sanning, utan en verklighet jag talar om. Likaväl är det verkligheten jag berättar om när jag säger att ja, visst känner jag ”ursprungsmuslimer” som brytit sig loss från sin religion. Och hör och häpna, det var inte det minsta farligt och konstigt för dem att göra det! Vidare, dessa våldsamma reaktioner från muslimer som du nämner. Hur förklarar du vikingarnas erövringar, korstågen, koncentrationslägren, egyptiernas och romarnas erövringar, mongolerna och kinesernas krig, Hiroshima, katolska pedofilpräster med mera med mycket mera? Ska vi inte bara sluta upp med att anklaga grupper och religioner? För historien visar ju tydligt på något annat. Det verkar inte spela någon roll vad vi tror på, hur vi lever eller hur vi lär. Vi är allihopa benägna till våld.

När jag tidigare sagt att SD talar av okunskap Morten, så menar jag inte på något sätt att hela den stora gruppen är korkade. Absolut inte. Jag tycker du och många med dig för en bra debatt och verkar ha huvudet på skaft. Så förstå mig rätt. Men det som jag anser vara okunskap är delen om insyn och erfarenhet i vad islam och muslimer alla gånger egentligen är. Jag tror säkert du har erfarenhet av ”dåliga” muslimer. Och det är tråkigt att det fått prägla din och många andras syn på religionen. Men handlar det inte bara om att vi särskiljer så mycket på den gruppen (muslimer) att minsta ”fel” de gör så reagerar vi? Men reagerar vi lika stark när de (muslimer) gör något ”bra”. Något ”svenskt”? Något ”jämlikt”? Nej, vi gör ju inte det. För vi är så förbannat duktiga på att bara vara pessimstiska, fördomsfulla och hatiska att vi glömmer bort allt det där andra. Som kanske visst var viktigt i diskussionerna i alla fall…

Du, jävla muslim, du är inte välkommen längre!

”Det som många som röstar eller ger sina sympatier till SD inte förstår är att det inte är SD i sig som är den verkliga faran mot Sverige och dess invånare.

Snarare är det retoriken som är den verkligen faran. Med det menar jag den främlingsfientliga, hatiska och högerextrema retoriken som nu har blivit rumsren i och med SDs intåg i Sveriges riksdag.

Det är en retorik som baseras på rasistiska och hatiska åsikter om ”vi” och ”de”. Där ”vi” är de rena, korrekta, civiliserade och ”de” barbarerna, smutsiga och inkorrekta.

SD har med sitt intåg in i riksdagen gjort hatet mot muslimerna rumsrent. Nu är det inte längre något fel att hata eller tycka om muslimer. Det är en retorik som trappas upp med tiden.

Minns att utrensningen av Europas judar på 40-talet inte slog igenom bara så där plötsligt under krigsåren. Snarare var det en kampanj mot judar som hade pågått sedan 20-30 talet av nationalsocialisterna i diverse europeiska länder. Sakta men säkert hade nationalsocialisterna, med sin populistiska retorik och med draghjälp av ekonomiska kriser, tagit sig in i de politiska finrummen och gjort hatet mot judarna rumsrent.

Det är det som är den stora faran med SD. Och det är det som SDs anhängare förbiser. Att med tiden, kommer inte bara muslimerna att ha blivit avhumaniserade i Sverige utan även andra minoriteter som anses vara ”icke-önskvärda”. Tyvärr innebär inte denna avhumanisering av muslimerna endast något som kommer beröra en etnisk rensning av muslimerna utan även något som kommer avhumanisera svenskarna själva. I takt med att hatet och föraktet får fäste i svenskens hjärta kommer också en del av svensken att dö ut, det som utmärker oss människor från djur; empati, kärlek och moral.

Jag såg i tidigare inlägg av SD anhängare hur de rättfärdigar detta hat mot muslimer genom att ta citat eller falska påståenden om muslimer för att på så vis visa att ”det sannerligen är ett verkligt hot vi ställs inför”. Låt mig återigen påminna er om retoriken som fördes mot judarna under 30-talet.
De urbana legenderna om judarnas girighet började allt från att de var ockrare till att de till slut åt små bebisar till middag och offrade människor till hedniska gudar för att få makt och inflytande i samhället.
Idag har det börjat föras en liknande retorik om muslimer, ja man hör till och med att muslimer dyrkar en mån-gud.
Så som media var en del i att en gång för alla ”lösa” det judiska problemet i 40-talets Europa har media blivit dagens redskap för att proklamera det ”muslimska” problemet.

Idag är rädslan bland muslimerna ganska påtaglig i Sverige. Det har det varit alltjämt sedan 9/11. Ni SDare som tror att bin laden på något sätt är en hjälte för muslimerna bör omvärdera er. Al-qaida och terrorismen har slagit mot muslimerna tusen gånger hårdare än vad det har slagit mot västerlänningarna.
90-95% av alla offer är muslimer. Vilka tror ni är offren för terroristernas bomber i Pakistan? Afghanistan? Saudi Arabien? Jemen? Somalia? Algeriet? Irak? Jordanien? inte är det västerlänningar i varje fall.
Till det bör det noteras att en del av offren i 9/11 var muslimer, varför nämns aldrig de? Var inte Shabbir Ahmeds liv lika mycket värd som en kristen amerikans?

Jag känner flera ursprungssvenskar som konverterat till Islam. Men på grund av rädsla vågar de inte visa sin tro öppet. Det är Sverige idag. Sverige 2010 där Sverigedemokrater anser sig vara bättre än andra, där Sverigedemokrater snackar om demokrati och ”värnandet av friheten”. I dagens SD-Sverige vågar inte svenskarna visa sin religion öppet längre i rädslan för repressalier från sitt eget folk.

Grattis SD.
Ni har lyckats skapa ett bättre samhälle enligt er.
Ni har lyckats skapa rädsla.
Ni har gjort hatet rumsrent.
Ni har sått fröet för framtida hemskheter (faktum att ett öppet nationalsocialistiskt parti för första gången fått plats i en kommun i Sverige säger allt).
Ni har lyckats skapa ett Sverige där det är okej att vilja den andra ont, där det är okej att sätta sig över mänskliga värden till förmån för ens egna bruna ideologiska kvasi-intellektualism.

För ett år sedan kunde jag gå ut på stan utan rädsla. Idag tittar folk hatiskt mot mig. När jag stiger in i bussen känner jag hatet mot mig som ett slag i ansiktet.
Det kan hända att folk går förbi mig och slår till mig mot min axel med sin axel. Det kan hända att folk i tunnelbanan kastar okvädinsord mot mig. Vissa säger det med sina blickar, vissa genom att putta på en eller inte svara på en när man frågar om bussen. Andra säger det rakt ut som Sverigedemokraterna:

”Du, jävla muslim, du är inte välkommen längre. Stick från vårt land självmant, annars kommer vi se till att du sticker snart ändå”

Amen”

- Vad tycker du om det Amir säger? Jag tror att mina läsare vid det här laget vet var jag står. Jag ser också det som Amir beskriver om attityden mot muslimer. Trots att jag inte är muslim själv. Det räcker ibland att bara se annorlunda ut, tyvärr. Vad nu annorlunda är. Mörka färger i det här fallet tror jag. Min erfarenhet kan ingen ta ifrån mig. Jag säger inte det här för få sympatier. Jag tror bara att om vi öppnar våra ögon så ser vi det allihopa. Vidare ser jag hans poäng i diskussionen och jag tror att som han antyder, så måste vi ta problemet på allvar.

Muslimer vs. Sverigedemokrater

Trots att det bara gått en si så där tio dagar sedan valet 2010 tror jag vi är många som redan är trötta på diskussionerna. Jag är själv en av dem. Med handen på hjärtat måste jag dock till mitt försvar medge att jag gjorde ett helhjärtat försök att integrera med de personer och åsikter som är helt de omvända från mig själv. Men som det heter så bra på engelska: One can only take so much. Efter några försök till diskussion i vissa SD-bloggar gav jag upp. Quitter, jag vet. Min anledning? Jag orkade inte. Påhoppen, personangreppen, hånet, härskarteknikerna och allt vad det var blev för mycket och gjorde mig för ledsen för att orka driva det vidare. Självklart fanns där ett par tre stycken som på ett vettigt sätt försökte hålla en dialog, om än vi aldrig höll med varandra. Men tyvärr överspeglades det av de andra partianhängarnas dåliga bemötande och uttryck. Jag borde så klart inte tagit åt mig, struntat i de tråkiga kommentarerna och istället fokuserat på de bra. Men let’s face it, även om några stycken där faktiskt höll en bra diskussion så kan jag fortfarande inte hjälpa att känna mig förtvivlad över åsikterna. Så är det och jag kan inte hjälpa det. Jag känner så. Men, rätt ska vara rätt och jag ger de två olika sidorna ett till försök genom att publicera de två senaste kommentarerna jag fick under mitt inlägg samt eventuellt själv kommentera på dem.

En av dem Morten, som alltså var en av de få SD-anhängare som förde en rumsren och tillmötesgående dialog. Den andra av dem Amir som är muslim och som beskriver hur han upplever dagens Sverige. Jag publicerar dem i var sitt inlägg för läsbarhetens skull. Om ni vill kika in inlägget och resten av kommentarerna kan ni klicka HÄR.